onsdag 27 november 2013

Insomnia

Nu har det gått drygt 1,5 månad sedan jag slutade med kortisonkrämer och protopicsalva. 
En liten sammanfattning hur det har gått sedan dess:
-Första veckorna hade jag en brännande känsla under huden, speciellt i ansiktet som var ganska rött. Armarna, bröstet, mage, hals, nacke och framsida lår fick kliande utslag.
- Efter det kom svettningarna och frysningarna. Huden blev väldigt stram och kändes förtjockad.
-Svettningarna blev värre, speciellt runt halsen på natten. Det börjar bli svårt att sova
-Ansiktet flagade, mycket!! Resten av kroppen började också flaga vid det här laget men inte alls på samma sätt som i ansiktet
-Vaknar upp extremt uttorkad varje morgon, det gör ont att röra sig. Kisset är nästan brunfärgat och stinker. Nu börjar också svettet lukta, gubbsvett! Jag måste gå direkt från sängen till duschen för att torrskrubba mig på morgonen, för att ens kunna funka.
- Träffar hudläkaren efter en månad. Som väntat en besvikelse. Hon var helt oförstående till varför jag inte ville fortsätta med krämerna. För att få min sjukskrivning beviljad gick jag med på ljusbehandling.
-De senaste två veckorna har huden börjat se mycket bättre ut, den känns fortfarande väldigt obekväm men nu kan jag röra mig ute bland folk utan större problem. Svettningarna har lagt sig något.
Det värsta just nu är helt klart sömnbristen! Jag som aldrig haft några problem med sömnen förut ligger nu klarvaken till 5-7 på morgonen, vrider och vänder, flyttar ut till soffan och sen om jag har tur sover jag några få timmar på soffan. Det har varit 2-3 veckor nu med dålig sömn vilket märks på psyket, känner mig ganska labil till och från. I natt ska jag prova Valerina forte (natursömnmedel). Hoppas hoppas på lite sömn! 

Jag var på ett ställe som heter Inspira i veckan. Det är ett sk. grönt apotek och ligger längst ner på rörstrandsgatan. Vilken härlig känsla det var att komma in där, som att vara i någons mysiga vardagsrum! Den trevliga kvinnan jag pratade med där som var örtspecialist (homeopat) visade mig några naturliga krämer och gav mig ett tips på alternativ till tvål- havreavkok, som jag älskar!
Hon misstänkte starkt att jag hade problem med njurarna, eftersom svettet luktade illa och så tryckte hon på en punkt i handen (zonterapi) som smärtade mycket. Nu försöker jag dricka mer vatten än té om dagarna för att hjälpa utresningen. Det har börjat ploppa upp små finnar på kroppen och jag luktar faktiskt mindre illa, kanske är ett bra tecken?

Såhär gör du havreavkoket:
Koka försiktigt 3/4 dl ekologiska havregryn med 2 liter vatten under 20 min. Låt svalna av och sila bort havren. Vattnet som blir över använder man istället för tvål på kroppen och i ansiktet. Det går bra att spara i kylen i 4 dagar. Vissa låter havrevattnet sitta kvar som en skyddande hinna men jag spolar gärna bort det. 

Efter 3 dagar tycker jag att min hud i ansiktet läkt ihop mycket bättre! Flagar fortfarande litegrann och ena örsnibben har svullnat upp och "läcker" vätska men annars är det relativt lugnt.
Nu börjar det bli dags att lägga ifrån sig datorn och ta mina "sömnpiller".
Nattinatt!
  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar